Monday, 25 January 2010

Ayah

Kasih ibu membawa ke syurga,kasih ayah siapa yang bisa memisahkan?

Sometimes name is just a name
they dont know anything about you
but they act like they know the story
the STORIES behind the name




Saturday, 23 January 2010

Terima kasih Teman2 ku

ALHAMDULILLAH,hari ni sangat gembira (^_^).Terima kasih teman2 untuk majlis tadi.Mohon maaf atas kelambatan saya.Hari jumaat sepatutnya cuti tapi TERpenuh dengan kerja2 yang tak dapat dielakkan.Buat aliaa,yana dan tuty terima kasih banyak2 sebab buat kat rumah korang.Juga buat kawan2 yang sudi masak..sedap dan sangat mengenyangkan.Hari ni sekadar mahu berkongsi gambar2 :D.Tahun ni merupakan sambutan hari lahir PALING BEST buat saya ;)


Ini cheese cake auni (^_^).Petang2 lagi dah buat,hehe,TQ auni ;) *sorry gambar senget*



makan nasi ayam di rumah didi,sha,ayu,syida dan kuya..bukan sempena birthday saya sebenarnya tapi sebab malam tu hari jadi saya kiranya jadi tetamu istimewa jugak la. (^_~)






dimasak oleh aliaa dan yana.YUM YUM



okie,ini kek daripada aliaa dan kawannya (^_^) thanks aliaa

Terima kasih semua..ALIAA,YANA,TUTY,KAK LONG,KAK AINA,KAK IBA,KINAH,PAAH,MOH,HANAN,KAK HANA,FIFET,SARAH,NAD,SYAZA,HANA,AUNI,KAK DINA,KAK IZZAH,WANI,IKA *ada lagi ke ek??maaf kalau tertinggal.. :-P*

OKIE,sesapa nak tempah cheese cake tu boleh beritahu saya ye,hehe,insyaALLAH hana sudi buat..boleh ke hana??? ;)

Semoga ukhuwah kita berkekalan,bersama dalam gembira mahupun sedih...insyaALLAH
I LOVE U ALL (^_^)

Walau berjauhan korang tetap dalam hati gadisberbajubiru ;)


+>gambar muffins hana dan moh terpaksa dibuang sebabnya TUT..haha.kami2 saja yang tahu ;)
sorry dear friends ;P

Thursday, 14 January 2010

Kahwin Oh Kahwin

Hari ini dapat tahu kak Quia akan melangsungkan perkahwinan nya pada 14 Feb 2010.Alhamdulillah,terbina lagi satu masjid dan insyaALLAH saya tahu, beberapa masjid akan terbina lagi dalam winter break ni ;)

Semakin saya meningkat dewasa semakin kerap saya mendengar orang di sekeliling saya berbicara pasal kahwin.Yela,siapa tak nak kahwin.Ada suami yang baik,anak2 comel,soleh dan solehah,InsyaALLAH.hehe

Selamat pengantin baru semua.Semoga kekal hingga ke akhir hayat dan dapat bersama 'musyrif abadi' hingga ke syurga *pinjam ayat kak kiki*.Saya tumpang gembira je,giliran saya entah bila.hehe



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


TAHNIAH!

p/s: awak bila lagi? ;)

Tuesday, 12 January 2010

Biar Menusuk ke Kalbu

aku membaca bait puisi dan kata-kata tersebut
berdebar,cuba memahami dan berfikir
teringat kembali kata-kata Adam kepada Katrina -NUR KASIH

'kita memang tak boleh jadi orang lain,tapi kita boleh berubah untuk jadi lebih baik'

teman,kerana engkau telah bertakhta di hati maka kata-kata itu terasa begitu dekat
dengan jiwa ku
aku juga mahu jadi seperti kamu
dengan izin ALLAH,aku tahu aku mampu untuk berubah menjadi lebih baik
tapi aku lemah bila bersendirian
cukuplah kata-kata mu menjadi kekuatan bagi aku
cukuplah peribadi mu menjadi ketenangan bagi aku
cukuplah perhatian yang sedikit itu terus memberi aku kekuatan
buka mata mu dan lihat lah aku di sini
nampak kah engkau pada aku???

aku tahu mana bisa engkau memandang mata ku
juga bagi ku untuk memandang mata mu
kerana engkau tahu,dan aku pun tahu

tapi aku tak ingin berubah kerana kamu
YA ALLAH,ikhlaskan hati ini
AMPUNKAN aku,aku hanya mengharapkan yang terbaik di masa hadapan
di mana kehidupan aku akan berubah
berubah sepenuhnya

YA ALLAH,kurniakan aku kesabaran
kerana aku tahu,
ENGKAU SEDANG MENGUJI KU LAGI


biar hanya diri ini yang memahami........
12jan09,9.34a.m.

Monday, 11 January 2010

Ada apa dengan BIRU

Bagi saya,warna yang terindah adalah warna pelangi (^_^) pelbagai warna dan menceriakan.Tapi biru merupakan pilihan pertama saya,sama seperti mak saya.hehe.Saya mempunyai agak banyak baju kurung berwarna biru sehinggakan mak cakap,

'haishhh,asyik biru je,beli warna lain la pulak' :D HAHA,padahal mak pun suka biru'


Warna pelangi sentiasa indah :)

Pada pendapat saya sendiri biru memberikan saya ketenangan.Sekali pandang terus terpikat.Ecece macam ayat nak mengurat je.Ketenangan lah yang membuat hati rasa bahagia.

Sekarang kite tengok ada apa pada biru.


BIRU

Warna ini melambangkan ketenangan yang sempurna. Mempunyai kesan menenangkan pada tekanan darah, denyut nadi, dan tarikan nafas. Sementara semua menurun, mekanisme pertahanan tubuh membangun organisme.

1.Biru Tua :
Warna ini melambangkan perasaan yang mendalam. Sifatnya : Konsentrasi, kooperatif, cerdas, perasa, integratif. Pengaruhnya : Tenang, Bijaksana, Tidak Mudah Tersinggung, Ramai kawan.

2.Biru Muda :
Warna ini melambangkan keanjalan dari cita-cita. Sifatnya : Bertahan, Protektif, Tidak Berubah fikiran. Pengaruhnya : Keras Kepala, Teguh, Sering Bangga Diri, Berpendirian tetap.

Langit dan laut yang biru.Kombinasi yang melahirkan ketenangan jiwa

Warnailah hidupmu seceria warna pelangi.LIVE YOUR LIFE.Setiap yang berlaku itulah warna hidupmu. (^_^)

Saya pilih biru,awak pula bagaimana? ;)

Saturday, 9 January 2010

Aku Terima Nikahnya

'Perkahwinan kami tidak susah.Ketika saya mengambil keputusan untuk memperisterikannya,saya hanya berpandukan fatwa hati.Dengan sedikit maklumat tentangnya,dan gambar yang langsung tidak membolehkan saya mengecam rupanya,saya berpegang kepada pesan Nabi SAW bahawa hati itu tenteram kepada kebaikan dan gelisah terhadap kejahatan'

'Jika kita mahu yang paling sempurna,maka nanti apabila kita membuat keputusan untuk menerima seseorang,kita menganggapnya sebagai seorang yang sempurna.Jika rumah tangga dibina atas fikiran seperti itu,kita tidak expect sebarang kekurangan.Maka selepas berumah tangga,hanya kekurangan isteri sahajalah yang sering terlihat di mata.Terimalah seseorang seadanya.Kebaikannya disyukuri,kekurangannya diredhai'

'Kepada kumbang dan bunga,jauhilah apa sahaja perlakuan mungkar kerana semuanyaa itu saling membuktikan kepada ALLAH bahawa kalian berdua amat berani menderhakai ALLAH.Rumah tangga dibina bukan hanya atas dasar cinta,tetapi juga pada saling mempercayai.Jika ALLAH sudah diingkari,siapa lagikah yang boleh dijadikan tempat meletakkan kepercayaan?Dosa semalam akan pasti menjadi kecurigaan hari ini,esok dan selamanya'

Seorang isteri yang menggalakkan suaminya keluar berjuang,akan sentiasa menerima kepulangan suami yang sentiasa berusaha untuk pulang.

Penulisan di atas tu saya petik daripada buku AKU TERIMA NIKAHNYA oleh Ustaz Hasrizal atau lebih dikenali sebagai Abu Saif.Untuk isi yang lebih banyak dan menarik sila lah beli buku tu ye.Kalau nak pinjam dengan saya pun boleh :D Nak baca kat blog ustaz pun boleh,www.saifulislam.com. Semoga kita sama2 mendapat manfaat dan peringatan daripada buku tersebut,INSYAALLAH.




YA ALLAH,seandainya dia benar untuk ku maka Engkau dekatkanlah hati kami..namun seandainya dia ternyata bukan untuk ku maka Engkau jauhkan lah hati kami.....

Lambat lagi aku nak terima nikahnya............sebabnya... sebabnya... :) fikirlah sendiri kerana hanya diri mu lebih mengenali siapa kamu.


Friday, 1 January 2010

HOLD MY HAND - MAHER ZAIN

I hear the flowers gonna crying loud
The breeze is sounding sad
Oh no!
Tell me when the breeze would calm
So cold and and empty side
Lost the way long time ago
Did we really turn that blind
We dont see that we keep hurting each other
No, all we do we just fight

Now we share the same bright sun
The same round moon
Why dont we share the same love?
Tell me why not?
Life is shorter than most they thought

Hold my hand,
There are many ways to do it right
Hold my hand,
Turn around and see what you left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit in me and you
Form another chance
And lets pray for the beautiful world
The beautiful world I share with you

Children seem like theyve lost their smile
On their new bloody playgrounds
Oh no!
How could we ignore?
Heart breaking crying sounds
And we still going on
Like nobody really cares
And we just stop feeling all the pain
Because like its a daily basic affair

Now we share the same bright sun
The same round moon
Why dont we share the same love?
Tell me why not?
Life is shorter than most they thought

Hold my hand,
There are many ways to do it right
Hold my hand,
Turn around and see what you left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit in me and you
Form another chance
And lets pray for the beautiful world
The beautiful world I share with you

No matter how far Ill might be
Im always gonna be your neighbour
Its only one small planet were to be
So Im always gonna be your neighbour
We cannot hide, we cant deny
That we always gonna be neighbours
Your neighbour
My neighbour
Were neighbours

So hold my hand,
There are many ways to do it right
Hold my hand,
Turn around and see what you left behind..

Hold my hand,
There are many ways to do it right
Hold my hand,
Turn around and see what you left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit in me and you
Form another chance
And lets pray for the beautiful world
The beautiful world I share with you