Thursday, 13 January 2011

MENGUKIR

Assalamualaikum semua!

Beginilah jadinya kalau mengukir gigi ;)

Selamat mengukir gigi untuk gigians!Kami ada masa 3 hari untuk berlatih mengukir sebanyak 6 jenis gigi.

1-Maxillary central incisor
2-Maxillary lateral incisor
3-Mandibular central incisor
4-Mandibular lateral incisor
5-Maxillary canine
6-Mandibular canine

Next exam will be on 16 January.Semasa hari peperiksaan kami hanya akan mengukir sebatang gigi berdasarkan cabutan undi yang dibuat setiap orang dan setiap gigi mempunyai masa tertentu yang diberikan.Paling lama 1 jam 30 minit (rasanya lah).Sekarang perlu tingkatkan skill supaya dapat siapkan dalam masa yang pendek tapi hasilnya kemas!Saya pernah diberitahu,nak jadi dentist sangat senang sakit pinggang.Saya masih belum grad tapi setiap kali ukir gigi pun saya dah merasa sakitnya pinggang.Doakan kami~

Fara,gambar ini diambil dari blog anda ;)

Sekarang saya juga tengah mencari-cari alat ini (tak tahu panggil apa) untuk menguatkan hand grip.Sangat penting hand grip yang kuat supaya nanti senang lah nak cabut gigi korang :D.Kalau sesiapa ada jumpa tolong inform ye,kalau nak beli terus pun boleh.Boleh jadi hadiah birthday *wink*.Ok,nak pergi ukir gigi.Esok ada kelas revision mengukir gigi.Selamat berjaya semua.
Carving a tooth can be fun,yeeaayyyy-ayat Hanis (^_^)

Nota 1:Ade orang cakap,umur dah nak 21 tahun tapi apesal muka macam budak 19 tahun perangai pulak macam orang umur 36 tahun.Apakah? @_@ Maksudnya saya lagi dari matang dari awok lah ye N.A.A.huhu.

Nota 2:Azimah,cepat-cepat sembuh deh :)


5 Kata-kata hikmah:

Fawwaz said...

yeahhh selamat mengukir ye mek maktabah! jange g ngukir dale maktabah doh. hehe :D

p/s: whoah, gotu tu ado di kedai sports/excersise/fitness,
dekat deretan kedai depan kolyato thib wa kolyato thibb asnan. selamat mencari!

p/s/s: erk, paka gotu gak jadi kkatang abis tangan cik siti kekgi. hahaha

Nur Raihan said...

aih,ade pulok panggil gitu.lekat doh ko gano?meme bajet xleh g pun 3 hari ni,kawe kak ct kato lame kae bunyi alarm kat maktabah..pakat lari ore :D

ok.tq fawwaz.nty kak ct carik sano.

xpola kalu katang,xsakit ore nty nk cabut gigi :)

good luck tu pekso.

pAnTh3ra le0 said...

cik ti,
kalau carving tu hati2...nt jd dokto gigi bakar kapet...
haha

bintang27 said...

er... ukir gigi macam wat ukiran ais ke???

faramira said...

siti...

br pasan gmbr tu.. padan la ramai yg dok singgah entry wire bending fara.. huhuhu

btw, hopefully siti kat sne n dak2 msia slamat hendaknyer...