Wednesday, 4 May 2011

Exam mode

Cantik berseri mawar merah, 

Harum bau nya memikat hati, 


Kalau cik adik rasa nak marah,


Ambil lah wuduk tenangkan hati.




Usop dan Abi main kejar-kejar,


Usop jatuh tercedera kepala,


Untunglah kawan kalau bersabar,


Buat bekalan menambah pahala.





Pantun ini terhasil semasa saya sedang study di library iaitu di mana saat saya rasa macam dah tepu.Tak boleh nk sumbat dah.Apabila stress datang,maka terhasil lah puisi dan pantun.Exam praktikal tinggal beberapa hari lagi.Sekarang saya merasakan masa berjalan dengan sangat laju padahal 24 jam sehari tak pernah berubah 
pun.Muhasabah balik-rasanya saya yang terlalu lambat.Kalau last minute,semuanya boleh jadi serba tak kena.


Exam belum bermula lagi tapi pelbagai perasaan dah datang.Cuak.Takut.Debar.Ini baru exam dunia belum lagi akhirat.Akhirat kelak macam mana ye? :-$ Semoga kita semua sentiasa betul kan niat 'belajar kerana Allah,bukannya kerana peperiksaan semata-mata'.Masa nak exam ni lah kadang-kadang rasa macam niat terpesong.


Biar pun semua tengah kalut nak exam,harap2 nya kita tak abaikan tanggungjawab kita terhadap Allah dan mereka di sekeliling kita :)Tempoh ini adalah salah satu masa yang terbaik bagi kita untuk mendidik diri menjadi manusia yang lebih baik.



'Dan mohon lah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat.Dan (solat) itu sungguh berat,kecuali bagi orang-orang yang kusyuk' Al-Baqarah:45


Nota 1:Tahniah PCM atas usaha dalam menangani isu Medic's Got Talent


Nota 2:Nak tak nak,stress tetap datang menjengah ;(

4 Kata-kata hikmah:

faramira said...

selamat maju jaya.

Fatimah Pataepannang said...

tq fara!:)

~dek ama~ said...

GL siti..

mumtazzzzzzzzzz

Fatimah Pataepannang said...

syukran awak! ;)