Thursday, 30 June 2011

Membawa...



hati yang lara


Ikhlas dan Istiqamah
Di manakah kamu?
Aku merindui dan aku penat menunggu kamu
Aku mencari-cari 
tapi seperti nya begitu sukar untuk kita bertemu


Allahuakbar.

Monday, 27 June 2011

Botol air


Botol air ini dibeli semasa saya pulang Malaysia Februari lepas-cuti free sebab evakuasi.Sepatutnya penutup dia pun warna biru tapi saya tukar dengan penutup botol air Syakirah,kononnya nak tengok setakat mana kami jaga.Hoh!Saya lah yang cuai :D


Nak dijadikan cerita oleh Allah s.w.t,saya tertinggal botol air dalam bilik exam 18 Jun tempoh hari.Sampai kat rumah baru teringat jadi saya ambil keputusan nak tengok balik pada next exam,23 Jun.Tapi orang kata,di Mesir ni tinggal barang kejap pun boleh hilang.23 Jun kemudian pergilah saya ke gamaah dengan harapan akan bertemu kembali dengan botol air kesayangan tapi kecewa.Dah lesap :-(.Itu lah kali pertama sepanjang exam saya bertahan 3 jam tanpa minum walaupun seteguk air.


Nak dijadikan cerita lagi,hari ini ada seorang mak cik yang jaga exam tiba2 tanya saya ada tertinggal botol air ke tak.Saya dengan muka gembiranya cakap ya.Botol saya disimpan kat syuun tullab :-)


Nak tau saya fikir apa lepas dapat balik botol ni?


Hargai barang yang ada bersama kita selagi Allah masih beri peluang untuk kita hargainya.Sama juga seperti manusia.Sayangi mereka selagi mereka masih hidup.Selagi mereka ada.Satu nikmat yang cukup membahagiakan Allah hantar balik botol air ini kepada saya jadi saya boleh lah nak sayang banyak2 kat dia selepas ni tapi kalau manusia mana mungkin Allah nak hidupkan kembali setelah dicabut nyawa (tak mustahil pun bagi Allah nak hidupkan balik tapi yela kita ikut kebiasaan kejadian Allah :p)


Selepas ini reminder saya dah tak kan berbunyi dengan sia2! :D Sejak hilang botol air saya sering terlupa untuk minum air dengan sebanyak2 nya walaupun setiap sejam water reminder di laptop saya akan berbunyi.Makin sedih ada lah masa berbunyi tu sebab asyik teringat kat botol air.


 Im glad i found u back!

Disebabkan hari ini exam histology jadi sempat lah saya mewarna gambar botol air supaya nanti senang masa pergi syuun tullab.Saya tak tahu apa botol air dalam bahasa arab.hihi.Selamat berkhidmat kembali wahai botol air.I love u! 


Nota 1:Syakirah,mai la kita tukar balik penutup botol ni cepat2 :p

Unggun Bersih

Semakin lara kita didera bara
kita laungkan juga pesan merdeka:
Demokrasi sebenderang mentari
sehasrat hajat semurni harga diri.

Lama resah kita—demokrasi luka;
lama duka kita—demokrasi lara.
Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi;
suara bebas yang utuh, kita idami!

Dua abad lalu Sam Adams berseru:
(di Boston dijirus teh ke laut biru):
Tak diperlu gempita sorak yang gebu,
diperlu hanya unggun api yang syahdu.

Kini menyalalah unggun sakti itu;
kini merebaklah nyala unggun itu.



Sasterawan negara,A.Samad Said.


Jangan jadi buta!

Friday, 24 June 2011

Hey,listen





How Great The Wonder Of The Heavens

And The Timeless Beauty Of The Night


How Great Then How Great The Creator ?


And It’s Star Like Priceless Jewels


Far Beyond The Reach Of Kings


Bow Down For The Shepherd Guiding Him Home


But How Many Eyes Are Closed


To The Wonder Of This Night ?


Like Pearls, Hidden, Deep Beneath A Dark Stream Of Disires


But Like Dreams Vanish With The Call To Prayer


And The Dawn Extinguishes Night - Here Too Are Signs


God Is The Light


How Great The Beauty Of The Earth


And The Creatures Who Dwell On Her


How Great - Then How Great The Creator ?


As Its Mountains Pierce The Clouds High Above The Lives Of Men


Weeping Rivers For Thousand Of Years


But How Many Hearts Are Closed To The Wonders Of This Sight ?


Like Birds In A Cage, Assleep With Closed Wings


But Like Work Stops With The Call To Prayer


And The Birds Recite - Here Too Are Signs


God Is The Light, God Is The Light


How Great The Works Of Man And The Things He Makes


How Great, Then How Great The Creator ?


Thought He Strives To Reach The Heavens He Can Barely Survive


The Wars Of The World He Lives In


Yet How Many Times He’s Tried, Himself To Immortalize ?


Like His Parents Before Him In the Garden Of Eden


But Like The Sunsets With The Call To Prayer


And Surrenders To The Night Here Too Are Signs


God Is The Light Everlasting






A poem made by someone far far away.

Thursday, 23 June 2011

Mari kita BERSIH kan!


Tuesday, 21 June 2011

Kun fayakun

'Kun fayakun'
 

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan


kepadanya, "Jadilah!" Lalu jadilah ia.

 

Bagi Allah tiada yang mustahil.

Friday, 10 June 2011


Picture by Arfa,Olomouc

'Hati yang terhalang untuk berdoa lebih malang dari doa yang tidak termakbul.Jangan sombong dengan Allah'





Wednesday, 8 June 2011

Selagi kita masih bernyawa,selama itu lah Allah memberi kita peluang.

Ikhlas,sabar dan istiqamah
Aku perlukan mereka.

Cinta itu semakin melupai aku kerana aku kini semakin jauh 
Ada hati yang menangis
Ada hati yang merindu

Nota 1:Next paper-Khamis.Doakan saya kawan2.

Nota 2:Al-Asytar!Sudah 2 tahun lebih :)